czwartek, 25 kwietnia 2013

Zupa ogórkowa. Klasyczna. Najlepsza!

Ogórkowa. Dla mnie najpyszniejsza pod słońcem. Prosta, szybka i smaczna! Koniecznie kwaśna, koniecznie z dużą ilością ziemniaków i ogórkowych "farfocli". Jak u mamy!
Podstawą tej zupy są dobre ogórki kwaszone. Jeżeli mogę dać jedną żelazną radę - zanim przystąpisz do robienia tej zupy, spróbuj najpierw ogórków, których chcesz do niej użyć. Jeżeli nie są pyszne, zrób inną zupę. Serio. Dla mnie idealne ogórki na zupę są już dość miękkie, słonawe i bardzo kwaśne.

Składniki na ok. 6 porcji:
1,5L bulionu (najlepiej na kościach i cynaderkach, ale drobiowy też się sprawdza)
(opcjonalnie: mięso z bulionu - cynaderki lub kurczak)
750g ziemniaków
4 spore ogórki kwaszone
2 łyżki śmietany
sól/pieprz do smaku
koperek do posypania

Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy są dość miękkie (po ok. 10 minutach) dodajemy ogórki, starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy jeszcze chwilę i zabielamy śmietaną (jeżeli ktoś lubi może też zagęścić mąką). Jeżeli mamy mięso z bulionu, kroimy je na niewielkie kawałki i również dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy posypaną świeżym koperkiem.
Przepis oparty jest na tym z mojej ulubionej książki "Dobra Kuchnia" - Wydawnictwo "Watra", 1975 rok ;-)

17 komentarzy:

  1. ooooo tak ogórkowa! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda obłędnie, już wiem co w poniedziałek będzie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. HEJ :)
    Pysznie u Ciebie !
    Jeżeli jesteś z województwa dolnośląskiego i prowadzisz blog kulinarny to wyślij na adres e-mail dolnoslaskiekucharzenie@wp.pl:
    1. Swoje imię i nazwisko,
    2. link do swojego bloga,
    3. miejscowość z której pochodzisz.

    Dodatkowo jeśli masz możliwość musisz polubić Dolnośląskie Kucharzenie na fb oraz dodać do kręgów google+.

    W odpowiedzi zwrotnej, po zweryfikowaniu dostaniesz dostęp do bloga. Będziesz mógł dodawać posty (oczywiście związane z kulinariami), reklamować swojego bloga.

    W rezultacie razem stworzymy jednego własnego bloga, dzięki temu zintegrujemy się, poznamy, będziemy mogli doradzać, konsultować. Dodatkowym plusem jest to iż wszyscy będziemy z Dolnego Śląska i łatwiej nam będzie spotkać się w realu i porozmawiać o naszej wspólnej pasji.

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie jadłam ogórkowej, dzieki za pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mam smaka na ogórkówkę :) jedna z moich ulubionych. Pozdrawiam i zapraszam na potrawy z grilla http://www.zgrilla.pl/krewetki-z-ziolami-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna z moich ulubionych zup :) Zazdroszczę książki, chyba muszę przeszukać komórkę w poszukiwaniu książek z tamtych lat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już po Świętach, trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja nie o zupie, ale o książce - wygląda super, lubię takie grube kucharskie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa ogórkowa to smak mojego przedszkola. Niestety nigdy nie udało mi się odtworzyć smaku zupy, którą tam jadłam :( Ale mam nadzieję, że w końcu, metodą prób i błędów, mi się uda :) Więc z chęcią spróbuję twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Klasyczna zupa ogórkowa. Pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poskytujeme lieky na liečbu rôznych zdravotných problémov, s použitím liek, ktorý je už súčasťou dodávky obilia môže vyliečiť ochorenie úplne.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń
  14. Инстраграмм являться самой популярной площадкой для продвижения своего бизнеса. Но, как показывает практика, люди гораздо чаще подписываются на профили в каких уже достаточное количество подписчиков. В случае если заниматься продвижение своими силами, потратить на это можно очень немало времени, поэтому гораздо лучше обратиться к специалистам из Krutiminst.ru тут https://andersonohzr76543.blogdemls.com/16173912/how-to-get-instagram-followers-quick

    OdpowiedzUsuń