Dobry pomysł na szybkie (dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego), ale ciekawe śniadanie. W sam raz na niedzielny poranek w miłym towarzystwie. Tu wersja bardzo podstawowa, można do woli improwizować z dodatkami, na ciasto francuskie położyć szynkę, boczek, cebulę, oliwki czy też co tam najbardziej lubicie z jajkami. Jeżeli wybierzecie taką najprostszą wersję, posypcie ciasto solą i pieprzem przed wbiciem jajka.
Silikonowe foremki do muffinów wyłożyłam ciastem francuskim:
Silikonowe foremki do muffinów wyłożyłam ciastem francuskim:
Następnie
do każdej wbiłam jajko i posypałam solą/pieprzem, do jednego dodałam
też trochę Tabasco:
Foremki
wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Trzymałam 15 minut.
Trochę dłużej i żółtko byłoby już calkowicie ścięte, wyjęłabym
wcześniej, ale zależało mi na dobrze ściętym białku. Wyszło tak jak
chciałam:
Ta
papka to pasta z awokado, którą utarłam czekając na jajka. Awokado (mocno dojrzałe!)
zmieszane z serkiem śmietankowym (takim kanapkowym), sól, pieprz i sok z
cytryny. Świetnie skomponowało się z jajkiem i dodało
wszystkiemu wyrazistości.
Ekstra te jajka :) muszę tylko jakieś inne ciasto sobie wymyślić bo za francuskim nie przepadam :) Ostatnio kombinuje właśnie z jajkami bo ile można jeść jajko gotowane na twardo, jajko na miękko, jajko na półmiękko... Dziś jadłam jajko w pomidorze i było pycha :) Moje jajko prezentuje się u mnie na blogu: www.bestforyou.pl
OdpowiedzUsuńJa zbieram się jeszcze do jajka zapiekanego w... bułce :) Kiedyś jadłam bardzo mało jajek, ale od jakiegoś czasu co najmniej dwa razy w tygodniu być muszą. Tylko u mnie rządzą sadzone i jak na razie nie chcą mi się znudzić :)
UsuńŚwietne są te jajka, podjadłabym je właśnie z tą pastą z awokado :)
OdpowiedzUsuńWyszła spontanicznie, ale naprawdę pysznie, polecam! :)
Usuń