sobota, 26 stycznia 2013

Zaczynamy od śniadania: jajka z piekarnika!

Dobry pomysł na szybkie (dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego), ale ciekawe śniadanie. W sam raz na niedzielny poranek w miłym towarzystwie. Tu wersja bardzo podstawowa, można do woli improwizować z dodatkami, na ciasto francuskie położyć szynkę, boczek, cebulę, oliwki czy też co tam najbardziej lubicie z jajkami. Jeżeli wybierzecie taką najprostszą wersję, posypcie ciasto solą i pieprzem przed wbiciem jajka.

Silikonowe foremki do muffinów wyłożyłam ciastem francuskim:
Następnie do każdej wbiłam jajko i posypałam solą/pieprzem, do jednego dodałam też trochę Tabasco:
Foremki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Trzymałam 15 minut. Trochę dłużej i żółtko byłoby już calkowicie ścięte, wyjęłabym wcześniej, ale zależało mi na dobrze ściętym białku. Wyszło tak jak chciałam:
Ta papka to pasta z awokado, którą utarłam czekając na jajka. Awokado (mocno dojrzałe!) zmieszane z serkiem śmietankowym (takim kanapkowym), sól, pieprz i sok z cytryny. Świetnie skomponowało się z jajkiem i dodało wszystkiemu wyrazistości.

4 komentarze:

  1. Ekstra te jajka :) muszę tylko jakieś inne ciasto sobie wymyślić bo za francuskim nie przepadam :) Ostatnio kombinuje właśnie z jajkami bo ile można jeść jajko gotowane na twardo, jajko na miękko, jajko na półmiękko... Dziś jadłam jajko w pomidorze i było pycha :) Moje jajko prezentuje się u mnie na blogu: www.bestforyou.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zbieram się jeszcze do jajka zapiekanego w... bułce :) Kiedyś jadłam bardzo mało jajek, ale od jakiegoś czasu co najmniej dwa razy w tygodniu być muszą. Tylko u mnie rządzą sadzone i jak na razie nie chcą mi się znudzić :)

      Usuń
  2. Świetne są te jajka, podjadłabym je właśnie z tą pastą z awokado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszła spontanicznie, ale naprawdę pysznie, polecam! :)

      Usuń