czwartek, 14 lutego 2013

Tosty francuskie, w których można się zakochać!

Od małego uwielbiam tosty francuskie. To jeden z dwóch moich ulubionych sposobów na zagospodarowanie starego chleba - i zdecydowanie jest to sposób najsłodszy! Tosty szybko się robi, składniki zawsze znajdą się w domu (podstawa to jajko, mleko/śmietana/jogurt i cukier) - łatwy sposób na osiągnięcie efektu "niebo-w-gębie". W wersji oserduszkowanej mogą wystąpić w roli głównej walentynkowego śniadania, ale równie chętnie staną się podwieczorkiem lub słodką, leniwą kolacją.

Mój przepis na idealne tosty francuskie ciągle powstaje, przy każdej okazji dodaję czegoś więcej, czegoś mniej, ale dziś zrobiłam takie, które według mnie są już na granicy ideału...


Składniki:
4 małe kromki czerstwego pieczywa (można pozbyć się skórki - ale nie trzeba)
2 jajka
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego (może być śmietana, ew. łyżka tłustego mleka)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli

W naczyniu, które swobodnie zmieści w sobie płasko leżące kromki chleba mieszamy dokładnie jajka z jogurtem naturalnym i przyprawami. Wkładamy chleb i moczymy w masie ok. 3-5 minut z każdej strony - chleb powinien wchłonąć większość masy.
Tak przygotowany chleb smażymy z obu stron na maśle, aż ładnie się zrumieni (ok. 3 minut na każdej stronie). Podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami - mogą być to świeże owoce, bita śmietana, masło, konfitura, cukier puder... Ja wybrałam banana i odrobinę syropu klonowego:
Do śniadania zrobiłam też szybki koktajl z mrożonych truskawek, banana i jogurtu naturalnego:
ok. 12 truskawek, dojrzałego banana (3/4, bo część zjadłam z tostami) i 2 łyżki jogurtu zmiksowałam blenderem. Pychota!


Walentynki 2013 - czym to się je?

5 komentarzy:

  1. Przepyszne, uwielbiam takie tosty;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chleb moczę tylko w jajku i odrobinie mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podstawa, ale z przyprawami robi się niebiańsko! :)
      Ostatnio zostałam poproszona o przygotowanie takiego tosta... z serem i kiełbasą :D Nie wiem, czy to jeszcze się nazywa tost francuski, ale właśnie jajko + mleko + sól/pieprz i dało radę też :D

      Usuń
  3. W takim wydaniu tostów można zakochać się podwójnie!
    Wspaniałe!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniałe, jakbym dostała takie na śniadanko do łóżka to przez cały dzień bym się uśmiechała :) Ps. POZDROWIENIA Z CORAZ CIEPLEJSZEGO WROCŁAWIA :D

    OdpowiedzUsuń